Segíts adód 1% -ával! - 18418718-1-05

„Ne szóval szeressünk, hanem cselekedettel és valósággal.” János 3,18

FOTÓK OTTHONUNK ÉLETÉRŐL
EGYÜTT-EGYMÁSÉRT RENDEZVÉNYEINK

AKTUÁLIS HÍRÜNK
EGYÜTT-EGYMÁSÉRT

Kedves Barátaink!

Kedves Érdeklődők!

Örömmel közöljük, hogy ez évben is megszervezzük EGYÜTT-EGYMÁSÉRT kétnapos fesztiválunkat, a fogyatékossággal élők országos találkozóját. Ez eddig Sajósenyén volt, most a helyszín ŐRBOTTYÁN.

Téged is várunk! Mi ott leszünk.

Helyszín: Juhász Zsófia Református Szeretetotthon 2162 Őrbottyán, Csomádi út 2.sz.

Időpont: 2019.május 30-31

Érdeklődni, jelentkezni a 28/564-010 telefonon vagy az orbottyanee@gmail.com email címen lehet.
A részvétel előzetes regisztrálást illetően INGYENES!


Műhely képek
http://indafoto.hu/feszekotthon/image/24327434-2a6c4d1b/734260

:
GDPR-ADATVÉDELEM
Az adtkezelési tájékoztatónkat az alábbi linkre kattintva olvashatja el!

https://drive.google.com/open?id=1AZjcsesMIShsWnH38G690byiWJQbSSce

FÉSZEK
ÉLET
KÉPEK
2018

Gyorsan jött és ment a tavasz, volt hosszú forró nyár és már itt az ősz. Sokat jöttünk-mentünk, kirándulások, nyaralások és munkás hétköznapok váltogatták egymást. Van miért hálát adni.

Sok, évente ismétlődő programunk van melyekről korábban beszámoltunk már. Ezek helyett otthonunk néhány új eseményére térek ki bővebben.

-Újévi koccintás egyik csoportunk lakóival.

Image

-Ha már nem ünnepelhetjük az év végét együtt a nyíregyházi lányokkal, januárban pót-szilvesztert tartunk.

Image

-A magyar foci nemzet mondják. Mi asztali fociban jeleskedünk. Az a közös, hogy a labda sohasem arra gurul, amerre szeretnénk.

Image

-Kokárdák készülnek barkács műhelyünkben.

Image

Image

-Március 15-én verőfényes szép napra ébredtünk. A forradalmi ifjúság (lakóink) a Pilvax (foglalkoztatónk) előtti téren gyülekezett.

Image

Image

-Majd Zsombor polgártárs rögtönzött, aktuálpolitikával fűszerezett megemlékező beszéde és a Himnusz eléneklése után a tömeg (kb.60 fő) lelkesítő zeneszóval elindult a Nemzeti Múzeumhoz.

Image

Image

Image

-A hosszú úton (két kör az udvarban) a zászlóinkat lobogtató friss tavaszi szél és szikrázó napsütés megedzett és összekovácsolt bennünket…

Image

Image

-lélekben, elhatározásban megerősödve érkeztünk a Nemzeti Múzeum (4-es csoport épülete) lépcsőjéhez.

Image

Image

-Gergő elszavalta Petőfi S. - Nemzeti dal c. versét, a tömeg egy emberként ismételte: „esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!”

Image

Image

-A Szózat hangjai után visszasiettünk a Pilvax-ba (foglalkoztató termünk) ahol egy könnyű kávé, tea, sütemény várt bennünket, majd zászlólengetés és különböző „érdekcsoportok” fényképezkedése következett.

Image

Image

Image

Image

-Komoly és vidám, ironikus pillanatok keveredtek ünneplésünkben. Helyes vagy rossz ez így? Egy bizonyos: Mindenki büszkén hordta a kokárdáját, mindenki ragaszkodott ahhoz, hogy a zászlót ő is lengethesse, a Himnusz és Szózat alatt mindenki fegyelmezetten, ünnepélyesen állt (vagy ült a kerekesszékben). Valamit biztosan megértettek a lényegből. Nemzeti színeinkhez láthatóan mély belső érzelem, ragaszkodás, szeretet fűzi lakóinkat is. Jó volt velük egy-két órát a szabadban együtt lenni.

Image

-Jancsi hazalátogatott. Bodrogolasziba való. Nem él már ott senki rokon. Szeret itt lenni, de sokat emlegeti az otthoni életét, „jó lenne találkozni a szomszédokkal, megnézni a régi házat meg a temetőben a sírokat” mondogatta. Egy szép délutánon felkerekedtünk. Jancsi virágcsokrokat készített, hogy legyen mit letenni majd a sírokra. Közös fotót készítettünk a kedves szomszédokkal, az omladozó régi házról, a számára nagyon kedves postaládájukról, a sírokról és a régi kocsmájáról(?!) is.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

-Hazafelé csak pár szót váltottunk. Hosszú hallgatás volt, rendeződtek lelkében az emlékek, érzelmek, a jó és a rossz ami életében történt, az elszakadás és az új kötődés. – Jancsi azóta kicserélődött, mássá lett. Nem kötelező feladatunk ezzel foglalkoznunk, de ha megtehetjük sokat segítünk nekik és többet kapunk vissza mint amennyit pluszba adtunk. Jancsi békességben, gondolataiban sok-sok otthoni emlékkel végzi mindennapos feladatát.

Image

-Gryllus Vilmos volt nálunk! A délutáni programra meghívtuk a Magdaléneum lányait, a miskolci MÁON otthont, a helyi óvodásokat szüleikkel. Így velünk együtt zsúfolásig telt a foglalkoztató termünk. Miközben minőségi programon vehettünk részt, kicsik és nagyok, intézményben élők és gyerekek szülei egymás által is formálódhattunk.

Image

Image

-Erősségeink.

Image

-Budapest-Tropicariumban

Image

-Kiadós vacsora Mekiben, Budapest-Campona

Image

-Idén sok elburjánzott sövényt, bokrot, fát kellett visszavágnunk. Az effajta udvari munkában sokan tudnak lakóink közül segíteni.

Image

Image

-Peti jellegzetes rajza

Image

-Épületeink homlokzatát önerőből felújítottuk nyáron. Kisebb felületi hibák, kopások, repedések, elszíneződések, burkolat problémák voltak. Ablakpárkányokat kellet cserélni, a faszerkezeteket az időjárás megrongálta, néhány nyílászárót is cseréltünk és egy kis házat szigeteltünk. Most szépek vagyunk, az épületek friss megújult színekben és az időjárásnak jobban ellenálló keményebb felülettel töltik be rendeltetésüket.

Image

Image

Image

Image

-Sziklakertet alakítottunk ki belső udvarunkban. Az évelő növényeket munkatársainktól, lakóink hozzátartozóitól kaptuk. Egy hétig keményen dolgoztunk lakóinkkal rajta, most örülünk, hogy elkészült. Kis csobogó is működik benne és néhányan le is tudunk együtt ülni beszélgetni.

Image

Image

-Novemberi rózsavirágzás az udvarban

Image

-Dísztököket is termeltünk idén a kertészetünkben

Image

-A lábtörlő készítés is rendületlenül megy.

Image

-Érzékenyítés némi kritikával.

Image

-Kétévente meglátogatnak minket ürmösi (Erdély-Brassó megye) barátaink. Őszinte szeretetük, kedvességük, zenés-táncos műsoruk, lakóinkhoz való viszonyulásuk mindig megható és példaértékű. Köszönjük nekik ezt az élményt, ahogyan az ismétlődő jelentős összegű adományukat is.

Image

Image

Image

Image

-Barkács műhelyünk –bár időszakosan- de működik. Gólyákat, színes csibéket, függeszthető madarakat, ajtódíszeket készítettünk. Elkészült a Szeretetszolgálati Irodába a „szeretetszolgálat fája” is. Új stílusú, natúr termékeket is tervezünk és készítünk.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

-Kertészetünk idén is nagyon szépen működött. Több friss, bio zöldségfélét adott, mint amit el tudtunk fogyasztani. Lakóink sokat segítettek a termelésen túl a feldolgozásban, konzerválásban is. A néhány éve szaporított tujáink is szépen fejlődnek, átültetésre készek.

Image

-Isten felé hálás szívvel gondolunk vissza otthonunk elmúlt hónapjaira. Minden programunkért, útjainkért és hazaérkezésünkért, eredményeinkért melyeket lakóink között elértünk, emberi kapcsolatainkért, megtapasztalásainkért egyedül Istené a dicsőség.

Image

Rövidesen Advent. Egy kis „csemege”! Nézzétek meg. Ezek is mi vagyunk.

https://www.youtube.com/watch?v=1Z3wyzAiWhk

A Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálati intézményeiben több mint 3000 fogyatékkal élőről gondoskodik a mindennapokban. 2016 karácsonyán érzékenyítő flashmobot szervezett a Szeretetszolgálat, hogy segítse a fogyatékkal élők integrációját, megmutassa a járókelőknek, hogy nem kell félni a fiataloktól. Az intézmények gondozottai az általuk készített ajándéktárgyakkal lepték meg az érdeklődőket, majd zárásként a Vad Fruttik: Lehetek én is című dalára villámcsődületet tartottak a budapesti Vörösmarty téren.

Ha van még néhány perced, hallgasd meg Pintér Béla – Mi a helyzet?- jó kis pörgős dalát.

https://www.youtube.com/watch?v=-tA3P4jwINE

Image

Kövér Imre

 
 text=
 
HONLAPTÉRKÉP - WEBMESTER
UTOLSÓ FRISSÍTÉS: 2009.03.10. - MINDEN JOG FENNTARTVA