FOTÓK OTTHONUNK ÉLETÉRŐL
EGYÜTT-EGYMÁSÉRT RENDEZVÉNYEINK
HÉTKÖZNAPOK SAJÓSENYÉN

NAPIREND

Az otthon életét szabályok mentén éli. A rend érdekében a lakók mindennapjait is szabályoznunk kell. A szabályokat mi hozzuk, megváltoztathatóak, ha kell fel is rúgjuk, arra valók hogy a fõ cél érvényesüljön.

6.30-kor ébresztõ, tisztálkodás önállóan/segítséggel
8-tól reggeli
9-tõl Foglalkoztatói élet külön program szerint
12-tõl Ebéd
13.30-tól Mozgás, séta..stb
14.30-tól Foglalkoztatói tevékenység
16-tól Szabadidõ
18-tól Vacsora
19-tõl Tisztálkodás
20-tól Szabadidõ, Tv, stb.
21.30-tól Alvás

MINDENNAPI MUNKA

A gondozottak tevékenységei között elsõbbséget élvez az esetenkénti vagy rendszeres munkavégzés. Ez lehet az otthon mûködésével összefüggõ vagy egyéb feladat is. Lakóink felnõttkorú férfiak. Életük minden vonatkozásában a normális élethez való mennél nagyobb mértékû közelítést tartjuk szem elõtt, melyben helye van a kötelességnek, a dícséretnek és az elmarasztalásnak, a sikernek, az eredménynek és a kudarcnak. A munkavégzés során elfáradnak, jobb az étvágyuk, az éjszakai pihenés is teljesebb. A közösen végzett munka – azon túl hogy segítség az otthon mindennapjaiban-összekováscsolja az itt élõket, leköti õket, elvonja figyelmüket a negatív pótcselekvésektõl.
Miben tudnak segíteni? Társaik kiszolgálásában /ágyazás, sétáltatás, étkezéseknél/ mosodai részfeladatok végzésében, zöldséges pince takarítás, burgonya csirázás, fûnyírás után gereblyézés, udvaron falevél vagy hóseprés, virágok öntözése, szemétkezelés, épületen belüli takarítások
/felmosás/ étkezéshez való terítés és az asztal leszedése, anyagbeszerzéskor az áru raktárakba hordása, stb.

Természetesen lakóink munkavégzését mindig felelõs munkatárs segíti, koordinálja és ellenõrzi. Szorgalmukat hetente értékeljük, havonta néhány ezer forintot kapnak, amit szervezett formában munkatársak segítségével költenek el a közelünkben lévõ hipermarketben.

FÉSZEK MŰHELY

A lakóinkra bízható ház körüli feladatok nem töltik ki és nem kötik le kellõképpen idejüket, energiájukat, ezért szükségét láttuk azon túl más tevékenység bevezetésének is.

Barkácsműhelyt nyitottunk, ahol 10-12 lakó munkanapokon délelõtt rendszeresen és kötelezõen dolgozik, mások esetenként vesznek részt a munkában. A mûhely felelõs szakember vezetésével dekorációs és egyszerû használati tárgyakat készít fából, többnyire kézimunkával, jó minõségben.

Ha bővebben érdekel a műhely működése, kattints IDE!

FOGLALKOZTATÁS

50 lakónk közül valamilyen szinten 30-an vonhatók be foglalkoztatásba. Figyelembe véve képességüket, érdeklõdésüket, monotónia tűrésüket, stb. igyekszünk személyre szabott, mindennapos foglalkoztatást biztosítani számukra. Nagy /108 m2/ jól felszerelt és esztétikusan dekorált foglalkoztató terem áll rendelkezésükre, ahol kézimunka jellegû tevékenység/ gyögyfûzés, gipszöntés, szalvétatechnika, drótfák készítése, szõnyegszövés, lábtörlõkészítés, papírmunka, üvegfestés stb./ irodalmi-zenés mûsortanulás, csoportos mentalhigénés foglalkozás, egyéni ill. társasjáték folyik. Házimozi projektorral, DVD, Videomagnó, Hifi, nagyképernyõs Tv, szobabiciklik és futópad, tornaszivacsok egyéb eszközök, akvárium és sok más felszerelés játék áll lakóink rendelkezésére szakmailag és emberileg is alkalmas munkatársakkal együtt.

A térburkolattal, kerti padokkal, játszótéri eszközökkel ellátott szép virágos belső udvar és a medencével, árnyékot nyújtó filagóliával ellátott szabadidő udvar szintén jó terepet biztosítanak a foglalkoztatáshoz és a hasznos időtöltéshez a félrevonuláshoz.

SNOEZELN

Célunk, hogy minden gondozottunk számára nyújtsuk mindazt amit befogadni képesek, ami számukra örömet, békességet, kiegyensúlyozottságot ad.

A foglalkoztatásba be nem vonható lakók használatára két Snoezelen szobát alakítottunk ki, ahol fény-hang-illat-ízlelés-tapintás ingerek együttes hatásának köszönhetõen ellazulva, megszokott környezetükbõl kiemelve egyedül lehetnek.

A csendes esztétikusan kialakított környezetben, a vízágy hullámzása, a falakon, textiliákon futó fények, a kellemes zene, az illatgyertya, a kis szökõkút és szinét váltogató vízoszlop csobogása, a tükrök, a tapintófalak, az üdítõ vagy cukorka mind-mind olyan élményt jelentenek lakóinknak, amelyek miatt visszavágynak ide. A szomszédos fürdõszobában lévõ hidromasszázs kád jól egészíti ki mindezt.

 

MOZGÁSTERÁPIA - SPORT

A mozgás rendkívül fontos, hiánya sok testi-lelki bajnak a forrása lehet.

Tudatosan igyekszünk úgy szervezni lakóink mindennapjait, hogy séta, vagy biciklitúra, labdajáték vagy teremtorna, sorverseny, vagy éppen fizikai munka /akit lehet/ aktív nyaralás /strand/ vagy túra a Bükkben biztosítsa a napi mozgást.

Intézményünkben szakképzett gyógymasszőr tevékenykedik. Lakóinkat napi rendszerességgel ellátja. A mozgáshoz szükséges eszközök és körülmények rendelkezésre állnak, a napi foglalkoztatási terv idõt is biztosít erre.

MENTÁLHIGIÉNIÉS ELLÁTÁS

A lelki egészség vagy annak hiánya az ember egész lényét, minden cselekvését befolyásolja. Rendkívül komplex feladat, melyet gyógypedagógus-lelkész munkatársunk végez. A hetente többször és rendszeresen tartott csoportos mentálhigénés foglalkozás illetve az esetenkénti egyéni beszélgetések, vagy éppen a csendes és megértõ együttlét sok lelki problémát tesz helyre lakóink között.

Egymással, munkatársakkal, hozzátartozókkal való kapcsolat, az otthon rendjéhez programjaihoz való viszonyúlás, közösség építés, ünnepek és hétköznapok, értékrendek, légkör, Istenhit, megbocsájtás stb. mindennapi kérdések.

HONLAPTÉRKÉP - WEBMESTER
UTOLSÓ FRISSÍTÉS: March 12, 2007 - MINDEN JOG FENNTARTVA